WERK

Oculus Maris, het oog van de zee, is een ode aan de zee, de getijden, aan de kringloop van het leven, en de kracht van de natuur. Gevangen in een stilstaand beeld dat ontstaan is analoog aan hoe ik de werkelijkheid ervaar. Laag op laag, de tijd als het ware getransformeerd in materie. Het geëtste beeld van de zeepaal overeenkomstig de door het zoute water ingebeten palen. Het vergane leven van een boom krijgt in de zeepaal nieuw leven in de aangroei van pokken, wieren, kreukels en korstmossen. Centraal in het uitgeholde “oog” de eeuwige beweging van de zee, van eb en vloed, dag en nacht en de seizoenen.
Het beeld is geënt op verschillende palen. De werkelijkheid opgedeeld in vele stukken en vervolgens gereconstrueerd tot een nieuw complex opgebouwd geheel. Het werk is samengesteld uit 200 afzonderlijke etsen, honderden stukken en lagen zelfgeschept papier vermengd met materie, acryl op papier, eitempera en olieverf op koperplaat.
Een TV-scherm met filmbeelden maakt onderdeel uit van het concept en totaalbeeld en voegt een extra dimensie toe aan het werk. Zowel qua beweging als qua tijd. De filmbeelden zullen in de loop der tijd voortdurend aangevuld worden met toekomstige opnames van de zee.
Het beeld van de zee bij verschillende getijden, op verschillende momenten van de dag,  in verschillende weersomstandigheden en op verschillende plaatsen op aarde.
De zee die er altijd is, maar nooit het zelfde is.

Het werk laat zich moeilijk duiden. Is het een schilderij, een ets, een plastiek, een installatie?  Ogenschijnlijke tegenstellingen tussen realisme en abstractie, tussen materieschilderij en ets, tussen tweedimensionaal en driedimensionaal, tussen monumentaal en minutieus, tussen traditioneel schilderij en conceptuele kunst, tussen het geëtste beeld en het virtuele pixelbeeld, tussen afbeelding van materie en werkelijke materie, worden in dit werk opgeheven en onlosmakelijk tot een eenheid gemaakt.

Oculus Maris ©Johnny Beerens 2015-2018 |hoogte 430 cm.